Minor Specialist Digitale Geletterdheid

Van AI tot nepnieuws, van smartphones tot social media: in een steeds verder digitaliserende samenleving wordt het steeds belangrijker om kritisch en bewust om te kunnen gaan met deze stortvloed aan digitale informatie. Deze minor is je springplank naar een sleutelpositie in het onderwijs. Met kerndoelen voor Digitale Geletterdheid op komst, leer jij alvast de fijne kneepjes van het veilig navigeren in de digitale wereld, het ontmaskeren van valse informatie en het gebruik van technologie voor positieve verandering. Maak jezelf onmisbaar in het onderwijs van morgen en neem het voortouw in innovatie: word Specialist Digitale Geletterdheid!

Digitale Geletterdheid bestaat uit de domeinen praktische ict-vaardigheden, digitale informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Hier gaat het bij digitale geletterdheid om:

 • Effectief en ethisch verantwoord gebruik van digitale technologie
 • Digitale communicatie en samenwerking
 • Creëren van digitale content
 • Zoeken en vinden van informatie en data
 • Logisch en stapsgewijs redeneren om complexe vraagstukken op te lossen
 • Online veiligheid en privacy

In deze minor leer je niet alleen wat deze gebieden inhouden voor jouw beroeps- of onderwijscontext, ook leer je waarom deze gebieden van belang zijn en hoe je leerlingen/studenten en collega’s in jouw context deze vaardigheden aanleert, wegwijs in maakt en bewust kunt laten handelen.

Opzet van de minor

In deze minor werk je aan de onderstaande leeruitkomsten

 1. De deelnemer toont in eigen taal een begrip van alle domeinen van digitale geletterdheid voor de eigen beroepscontext en is bekend met ondersteunende partners en informatiebronnen.
 2. De deelnemer demonstreert het vertalen van de inhoudsgebieden van digitale geletterdheid naar actuele onderwijsactiviteiten voor jonge en oudere leerlingen, waarbij zowel exclusief als geïntegreerd onderbouw aandacht is voor specifieke doelen uit de inhoudslijnen en de doorlopende leerlijn tussen PO en VO.
 3. De deelnemer toont aan op basis van analyse van de context van de school of organisatie doelgericht een (innovatief) verandertraject met betrekking tot aspecten van digitale geletterdheid te kunnen opstellen en initieren.
 4. De deelnemer is in staat in het eigen team een voortrekkersrol te nemen en daarbij collega’s te inspireren bij het werken aan de domeinen van digitale geletterdheid in het eigen onderwijs.
 5. De deelnemer ontwerpt een actuele verbetering op het gebied van digitale geletterdheid, komt met aanbevelingen en werkt een aanbeveling uit tot een ‘prototype’ welke getest en geëvalueerd is in de beroepscontext van de vraag.

Elke donderdag worden er workshop, inspiratiesessies en begeleidingsmomenten georganiseerd tussen 9:00 uur en 14:00 uur. We nodigen experts uit en organiseren waar dit passend is optionele (internationale) excursies. De bovenstaande leeruitkomsten kennen een omvang van 20 EC. De overige 10 EC kun je besteden aan een eigen expertisegebied of profilering gerelateerd aan specialist digitale geletterdheid, bijvoorbeeld op mediawijsheid of programmeren. Gedurende de minor werk je aan een echte vraag van een echte opdrachtgever (Luk 5).

Meer informatie en aanmelding: klik hier